“A la Barceloneta ens han robat el carrer”

DSC_5239
Entrada al carrer dels Mariners, al centre de la Barceloneta, amb la vista característica dels balcons dels “quarts de casa”. / Bernardo Facta

Retrospectiva a un dels barris més afectats pel turisme per entendre les transformacions que ha patit fins avui

Jofre Figueras | 04/03/2016

La Barceloneta sempre ha estat un barri familiar, semblant a un petit poble. Això s’explica per la seva peculiar situació geogràfica: un perímetre triangular entre la platja, el moll del port i les vies de tren. Aquests límits han impedit que el barri s’expandís, i només ha pogut créixer en vertical. Els pisos són els anomenats “quarts de casa”, que en la majoria dels casos no superen els 40 metres quadrats. Això fa que la vida transcorri al carrer, fora de les cases. L’escena dels veïns asseguts amb cadires al carrer forma part del paisatge del barri.

En els seus orígens, la Barceloneta era un zona aïllada fora del les muralles de la ciutat. No va ser fins que es van derruir els tinglados o magatzems del passeig que el barri es va obrir al mar i al públic. Això va coincidir amb els Jocs Olímpics, que van tenir un fort impacte sobre el barri. “No estàvem preparats per aquest salt”, reconeix Joan Roca, de l’Associació de Veïns i Veïnes l’Òstia. Explica també que els terrenys que havien de servir per reubicar molts veïns es van destinar al gran esdeveniment.

En aquell moment el que avui és el passeig Joan de Borbó es va obrir als vianants. El va anomenar així l’alcalde Pasqual Margall, però pels veïns sempre serà l’original passeig Nacional. Amb les reformes, els tradicionals xiringuitos de peix van desaparèixer i van ser substituïts per bars i restaurants. Al mateix temps es construïa el Port Vell, que avui s’ha convertit en una Marina de luxe, com recorda Vicens Forner a ‘Crónicas de L’Òstia. Barceloneta 1949-1992’.

2024907_photography_ProvidedCHO_Generalitat_de_Catalunya__Arxiu_Nacional_de_Catalunya_ANC_1_402_N_10313
Imatge del port de Barcelona l’any 1888, amb els vaixells i els tinglados al fons i Barceloneta al darrere. / Antoni Esplugas
MPD_29_057
Mapa de la Barceloneta elaborat l’any 1801. / Antonio López Sopeña

Pesca i habitatge

La pesca és un element clau de la història de la Barceloneta. L’economia del barri sempre ha estat lligada al mar, ja sigui pescant o venent el peix. Les cooperatives van tenir un pes important en aquest negoci durant el segle XX. Però la tradició pesquera s’ha anat extingint per la falta de relleu generacional. Si abans era la pesca, avui no podem entendre l’activitat del barri sense el turisme.

L’habitatge ha estat sempre un dels principals problemes del barri. Avui bona part dels habitatges històrics del segle XVIII han quedat desprotegits i han deixat pas a noves construccions. Tot i això, encara es conserven algunes cases originals com l’antiga bugaderia del número 2 del carrer Andrea Doria.

La lluita veïnal ha tingut un paper important els últims anys. El 2007, el govern socialista va aprovar un pla que preveia eliminar un “quart de casa” per bloc per construir-hi un ascensor. Els veïns s’hi van oposar perquè comportava l’expulsió de 1500 residents, recorda Joan Roca. Finalment, l’Ajuntament va paralitzar el projecte el 2012 i va aprovar mesures per protegir el patrimoni arquitectònic del barri. Ara el nou cavall de batalla és el turisme.

Totes aquestes transformacions ens mostren un barri amb una aparença molt diferent a la d’abans. Tanmateix, els seus habitants han conservat una part de l’essència original del barri. Els lligams personals i de veïnatge es mantenen vius, però cada vegada són més fràgils perquè “estan destruint l’hàbitat”. “Ens han robat el carrer”, conclou el veí. Enrere queda un barri que els veïns s’estimaven molt i que ara volent seguir-se estimant.

 

Per saber-ne més:

Forner, Vicens. Crónicas de L’Òstia. Barceloneta 1942-1992, Barcelona, 2013. Editorial Alrevés.

Tatjer Mir, Mercedes. La Barceloneta. Del siglo XVIII al plan de la Ribera, Barcelona, 1973. Los libros de la frontera.

 

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s